söndag 8 mars 2009

Recension - Putting it Together

"Putting it together" av Mike Resnick med undertiteln "Turning Sows' ears draft into Silk Purse Stories" marknadsförs som en "how-to" bok om skrivande. Den innehåller totalt fem noveller av Mike Resnick. För två av novellerna finns även ett "first draft" (varav en också har ett "second draft") av novellen så att man som läsare ska kunna jämföra utkastet med den slutliga novellen.

Förutom novellerna finns också kommentarer om hur novellerna kom till och om varför författaren ändrade mellan utkasten och den slutliga versionen. Underlagen till dessa kommentarer är dels Resnicks egna tankar och dels frågor som har kommit in på en maillista om Resnicks böcker.

Iden är intressant och gjorde mig tillräckligt nyfiken för att köpa boken. Eftersom jag gillar både Resnicks romaner och noveller så hade jag också ganska höga förväntningar. Tyvärr så blev dom inte uppfyllda. Av cirka 170 sidor text så består 130 av novellerna i sina olika former och 40 av diskussionen runt dem. Dessutom handlade kommentarerna ofta om bakgrunden till själva novellen och hur den kom till och mindre ofta om själva tekniken runt skrivandet och hur han gjorde sina urval.

Visst, det finns några korn om editering och redigering men det finns betydligt bättre böcker om sådant att hitta bland instruktionsböckerna för författare. (Vilka också kommer att recenseras här.) Novellkommentarerna känns mer som den typ av bakgrundsbeskrivning som finns i en del novellsamlingar och som sätter novellerna i ett sammanhang runt författaren. Jag har ingenting mot sådant, men betraktad som novellsamling blir boken oroväckande tunn med endast fem noveller. Trots att läsaren får totalt åtta versoner av novellerna så räcker det inte riktigt till.

Sammanfattningsvis; om man gillar Mike Resnick så köp en vanlig novellsamling eller roman av honom. Både "Ivory" och "Santiago" fungerar bra som introduktion till hans värld och står dessutom för sig själva.

Vill man ha en bok om hur man redigerar sitt skrivande bör man även då välja något annat, till exempel "Revision & Self-Editing" av James Scott Bell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade